donderdag 9 januari 2014

Chris Christie in zwaar weer

De gouverneur van New Jersey zit diep in de problemen. Volgens de New York Times zijn medewerkers van Chris Christie betrokken geweest bij het bewust sluiten van een aantal rijstroken op de Washington Bridge afgelopen september. Over deze brug - die bekend staat als de drukste ter wereld - rijden dagelijks 300.000 voertuigen tussen New York en New Jersey. Voor Christie is dit bijzonder pijnlijk omdat de gouverneur wordt gezien als een belangrijk persoon voor de nominatie van republikeinse presidentskandidaat tijdens de verkiezingen van 2016. De gouverneur zou zelfs op het punt staan zijn campagne te beginnen.



Wat is de reden van het sluiten van een aantal tolpoortjes bij deze brug? Deze bleek opzettelijk om een verkeerschaos te creƫren in Fort Lee. De burgemeester van die gemeente, Mark Sokolich, zou verleden jaar niet zijn steun aan Christie hebben uitgesproken tijdens de gouverneursverkiezingen in New Jersey. Niet zo vreemd omdat omdat Sokolich een democraat is. Door het sluiten ontstond tijdens het sluiten van die rijstroken van 9 tot 13 september een complete verkeerschaos in Fort Lee. Niet alleen voor automobilisten een bende, ook voor hulpdiensten. Een aantal medewerkers van Christie's team heeft hiervoor opdracht gegeven zo blijkt nu uit documenten die in het bezit zijn van de New York Times. Zijn Vice-stafchef Bridget Anne Kelly stuurde op 13 augustus een smsje naar David Wildstein, een ambtenaar in New Jersey die onder andere de leiding heeft bij de Washington Bridge, met de tekst: "Time for some traffic problems in Fort Lee." Het antwoord van Wildstein - ex klasgenoot van Christie en aangesteld door Bill Baroni, eveneens uit het team van de gouverneur - was helder: "Got it".

Zonder overleg met de politie of de plaatselijke overheid gaf Wildstein opdracht om begin september een aantal rijstroken te sluiten. De reden: we zijn bezig met een studie over de verkeerssituatie. Precies op het moment dat het schooljaar weer in Amerika van start ging. Dat veel kinderen de opening van het nieuwe lesjaar miste door de verkeerschaos was tot daar aan toe, maar in die periode stierf tevens een 91-jarige dame door hartproblemen. Was ze eerder bij het ziekenhuis aangekomen, dan was te vermijden geweest. Tijdens die dagen in september zijn nog meer mensen met hartproblemen over deze brug met veel vertraging vervoerd. De verkeerschaos rondom Fort Lee was dramatisch en burgemeester Sokolich vroeg Bill Baroni zelfs om hulp. Tijdens die vier dagen hebben Wildstein en Kelly nog verder contact gehad per sms. Een van de twee startte de conversatie met: "Is it wrong that I smile? Het antwoord van de ander luidde: " I feel sorry for the kids."Na vier dagen nam Mark Sokolich samen met de politie het besluit de brug weer volledig te openen.

Chris Christie ontkende in december nog elke betrokkenheid over deze situatie. Op dat moment stemde hij wel in met het ontslag van Baroni en het vertrek van Wildstein. Toch zouden mensen van zijn team niets met het voorval te maken hebben, aldus de gouverneur. Tot eerder deze week dus. Toen mocht Christie met de billen bloot. "Dit is onacceptabel en heeft zeker gevolgen voor de betrokkenen, "zo luidde zijn eerste reactie. "Ik ben misleid door mijn eigen mensen." Vandaag gaf Christie een persconferentie van twee uur waarin hij aangaf spoedig een bezoek te brengen aan Fort Lee. "Ik ben verantwoordelijk," aldus de gouverneur. Hij noemde het gedrag van Bridget Ann Kelley stom en ze is inmiddels ook ontslagen. Een verder onderzoek door justitie is inmiddels gestart.

Of dit blijvende gevolgen heeft voor Chris Christie in de race om het Witte Huis laat zich slechts raden. De pers en zijn tegenstanders hebben de messen in ieder geval al geslepen. Zijn aanpak in de komende weken is cruciaal, maar ook al handelt hij op de juiste manier; zijn tegenstanders binnen zowel de eigen partij als bij de democraten zullen dit voorval de komende jaren blijven gebruiken. Christie staat door zijn karakter al bekend als een bullebak en dit gebeuren versterkt het beeld. Ook al was hij hier zelf niet bij betrokkenen. Zijn teamleden hebben met dit machtsmisbruik soortgelijk gedrag vertoont.

Rob Buchholz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten