zondag 11 januari 2015

Verkiezingen 2016: Bush vs Clinton?

Over precies een jaar begint het befaamde Amerikaanse verkiezingscircus weer. Wie wordt de opvolger van Barack Obama? In januari van 2016 starten de voorverkiezingen en caucussen. Tijdens die eerste periode bepalen kiezers per partij wie de uiteindelijke twee kandidaten zijn die in november van volgend jaar de kans krijgen om de 45e president van de VS te worden.

Diverse kandidaten lieten al weten zich kandidaat te willen stellen. Over een flink aantal namen wordt nog druk gespeculeerd. Ondanks de vele kandidaten zal niemand in Amerika vreemd opkijken als de race gaat tussen twee bekende namen: Bush vs Clinton. Een nieuwe strijd tussen twee dynastieën. Ofwel Jeb Bush, broer van en zoon van twee eerdere presidenten, bij de republikeinen. En Hillary Clinton, vrouw van Bill, bij de democraten. Bij laatstgenoemde is het vooral de verwachting dat ze zich kandidaat stelt, maar zwijgt ze er zelf vooral nog over. Daarom vandaag eerst een kijkje bij de republikeinen.

Bij Jeb Bush lijkt de kandidatuur concreet. Eind december stopte hij met al zijn bestuursfuncties bij diverse bedrijven en organisaties. Een stap die de weg naar de race om het presidentschap een stuk eenvoudiger maakt. Eerder die maand gaf hij al aan voorzichtig de optie om aan de verkiezingen deel te nemen te bestuderen. Het maakt deze volgende telg uit de Bushfamilie ook extra voorzichtig. Iedere misstap nu of in het (recente) verleden kan in de aanloop naar de race fataal zijn. Zo sloeg hij een aanbod van Steve Kean, een congreslid uit Iowa, af om tijdens een republikeins forum een speech te geven. Kean bevindt zich politiek gezien aan de rechtervleugel van de republikeinen en deed diverse controversiële uitspraken over immigranten. Jeb Bush is gematigder en zal zich richten op kiezers in het midden. Het zijn strategische beslissingen om zijn eventuele kandidatuur zo perfect mogelijk te laten verlopen. Tevens liet hij weten spoedig zijn belastingcijfers van de laatste tien jaar bekend te maken. Dit is een issue dat bij eerdere verkiezingen al eens voor minder prettige verrassingen zorgde. Hij wil deze kwestie voor zijn en het is te verwachten dat andere kandidaten deze stap volgen. Als de republikeinse kiezers hem uiteindelijk als kandidaat aanwijzen, kan zijn huwelijk met een Mexicaanse in het voordeel van de partij zijn. Dit spreekt de Spaanstalige kiezers in de VS zeker aan: een groep die een doorslaggevend factor in bepaalde staten kan zijn.

Ieder voordeel heeft echter zijn nadeel; want zijn buitenlandse echtgenote is voor de rechtervleugel van de republikeinen (denk aan de Tea Party) juist reden om Bush af te schieten en het hem tijdens de voorverkiezingen zo lastig mogelijk te maken. De voormalig gouverneur van Florida liet al weten zich van deze groepen binnen de partij te distantiëren. Daarin zit voor hem de uitdaging want veel republikeinen zijn op zoek naar conservatieve kandidaten voor de race. En tot die andere gegadigden voor de GOP behoren namen als Ted Cruz, senator in Texas, Rand Paul, senator in Kentucky, Florida senator Mario Rubio plus Chris Christie. De gouverneur van New Jersey bevond zich begin 2014 al in zwaar weer en nog steeds volgt de pers zijn handel en wandel tot in detail. Christie bezocht afgelopen week een playoff wedstrijd van de Dallas Cowboys, een football team waar de gouverneur al sinds begin jaren 70 fanatiek supporter van is. Niet alleen stoort dit bewoners uit zijn eigen staat, maar zowel de reis naar de wedstrijd als het entreekaartje kreeg hij cadeau van de steenrijke eigenaar van de Dallas Cowboys, Jerry Jones. Toen hij dit weekend opnieuw een wedstrijd bezocht, liet Christie weten de trip en de toegangskaart zelf te betalen. Het mag duidelijk zijn: ieder detail is belangrijk in de race naar het Witte Huis. 

Tenslotte diende zich vrijdag nog een verrassende naam aan in het rijtje van republikeinse kandidaten. Mitt Romney liet tijdens een meeting in New York weten een derde kandidatuur te overwegen. In 2008 verloor hij de republikeinse nominatie van John McCain. Vier jaar later won hij deze wel, maar moest hij het uiteindelijk afleggen tegen Barack Obama. Zitten de republikeinen daar nog op te wachten? Ja en nee. Zijn minder positieve resultaten in het verleden zullen hem dwarszitten, maar tijdens de senaatsverkiezingen van afgelopen november zette Romney zich volledig in voor zijn partij. Dit zorgde voor veel goodwill bij de republikeinen. Maar een bijkomend probleem is dat Jeb Bush en Chris Christie, beiden gezien als pragmatische probleemoplossers, de big boys zijn die door geldschieters de meeste financiën weten binnen te halen. Sterker, waarschijnlijk zijn de contacten al gelegd en blijft er voor Romney weinig over.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten